1. Павло, апостол Iсуса Христа за повелiнням Бога, Спасителя нашого, i Господа Iсуса Христа, надiї нашої, 2Тимофiєвi, iстинному синовi у вiрi: благодать, милiсть, мир вiд Бога Отця нашого i Христа Iсуса, Господа нашого.
3Йдучи до Македонiї, я просив тебе залишитися в Ефесi i умовляти деяких, щоб вони не навчали iншого 4i не займалися байками та нескiнченними родоводами, якi бiльше викликають суперечки, нiж Боже утвердження у вiрi. 5Метою ж умовляння є любов вiд щирого серця i доброї совiсти та нелицемiрної вiри, 6вiд чого вiдступивши, деякi вдались до марнослiв’я, 7бажаючи бути законовчителями, але не розумiють нi того, про що говорять, нi того, що стверджують. 8Ами знаємо, що закон добрий, якщо хто законно вживає його, 9знаючи, що закон призначений не для праведника, а для беззаконних i непокiрних, нечестивих i грiшникiв, неправедних i нечистих, для кривдників батька і матері, для людиновбивць, 10для блудникiв, мужоложцiв, розбійників‚ наклепникiв, скотоложцiв, неправдомовцiв, клятвопорушникiв та для всіх, що противляться здоровому вченню, 11за славним благовiстям блаженного Бога, яке менi довiрене.
12Дякую Христу Iсусу, Господеві нашому, Який дав менi силу, що Вiн визнав мене вiрним, поставивши на служiння, 13мене, колишнього хулителя, i гонителя, i кривдника, але помилуваного тому, що так чинив за невiданням‚ у невiрствi; 14благодать же Господа нашого Iсуса Христа вiдкрилася в менi щедро з вiрою i любов’ю у Христi Iсусi. 15Вiрне i всякого прийняття гiдне слово, що Христос Iсус прийшов у свiт спасти грiшникiв, серед яких я перший. 16Та для того я й помилуваний, щоб Iсус Христос на менi першому показав усе довготерпiння, як приклад для тих, якi будуть вiрувати в Hього, для життя вiчного. 17Царевi ж вiкiв нетлiнному, невидимому, єдиному, премудрому Боговi честь i слава на вiки вiчні. Амiнь.
18Передаю тобi, сину мiй Тимофiю, згiдно з пророцтвами, що були про тебе ранiш, такий заповiт, щоб ти воював згiдно з ними, як добрий воїн, 19маючи вiру i добру совiсть, яку деякi вiдкинувши, зазнали загибелi корабля у вiрi, 20такi Гiменей i Олександр, яких я передав сатанi, щоб вони навчилися не хулити Бога.
 
2. Отже, передусiм благаю чинити молитви, молiння, прохання, подяки за всiх людей, 2за царiв i за всiх, якi начальствують, щоб провадити нам життя тихе й безтурботне, у всякому благочестi i чистотi, 3бо це добре i угодне Спасителевi нашому Богу, 4Який хоче, щоб усi люди спаслися i досягли пiзнання iстини. 5Бо єдиний Бог, єдиний і Посередник мiж Богом i людьми, чоловiк Христос Iсус, 6Який вiддав Себе для вiдкуплення всiх. Таке було у свiй час свiдчення, 7для якого я поставлений проповiдником i апостолом, – iстину кажу у Христi, не обманюю, – учителем язичникiв у вiрi та iстинi.
8Отже, бажаю, щоб на всякому мiсцi мужi пiдносили молитви, пiднiмаючи чистi руки без гнiву та сумнiву; 9щоб також i жiнки, в пристойному вбраннi, з соромливiстю i цнотливiстю прикрашали себе не заплiтанням волосся, не золотом, не перлами, не дорогоцiнним одягом, 10а добрими дiлами, як личить жiнкам, якi присвячують себе благочестю. 11Жiнка нехай вчиться в безмовностi, в повнiй покорi; 12а навчати жiнцi не дозволяю, анi панувати над чоловiком, а бути в безмовностi. 13Бо спершу був створений Адам, а потiм Єва; 14i не Адам був спокушений; а жiнка, спокусившись, вдалася до переступу; 15а втiм, спасеться через народження дiтей, якщо буде у вiрi й любовi та в святостi з цнотою.
 
3. Вiрне слово: коли хто єпископства бажає, доброго дiла бажає. 2Але єпископ повинен бути непорочним, однiєї жiнки чоловiком, тверезим, цнотливим, благоговійним, чесним, гостинним, здатним навчати, 3не п’яницею, не забiякою, не сварливим, не користолюбним, а тихим, миролюбним, не срiблолюбним, 4таким, що добре править домом своїм, дiтей тримає у слухняностi: з усякою чеснiстю; 5бо хто не вмiє управляти власним домом, чи буде той пiклуватися про Церкву Божу? 6Hе повинен бути з новонавернених, щоб не загордився i не потрапив на осуд і в тенета диявола. 7Hалежить йому також мати добре свiдчення вiд зовнiшнiх, щоб не потрапити на ганьблення i в сіті неприязні диявольськi. 8Диякони також повиннi бути чесними, не двомовними, не охочими до вина, не користолюбними, 9такими, що зберiгають таїнство вiри в чистiй совiстi. 10Таких треба спершу випробовувати, потiм, якщо бездоганнi, допускати до служiння. 11Так само i жiнки їхнi повиннi бути чесними, не обмовницями, тверезими, вiрними в усьому. 12Диякон повинен бути чоловiком однiєї жiнки, таким, щоб добре правив дiтьми i домом своїм. 13Бо тi, що добре служать, готують собi вищий ступiнь i велике дерзновення у вiрi в Христа Iсуса.
14Це пишу тобi, сподіваючись незабаром прийти до тебе, 15щоб, коли забарюсь, ти знав, як слiд поводитись у домi Божому, яким є Церква Бога Живого, стовп i утвердження iстини. 16Iбезперечно – велика благочестя тайна: Бог явився у плотi, виправдав Себе в Духові‚ показав Себе ангелам, проповiданий у народах, прийнятий вiрою в свiтi, вознiсся у славi.
 
4. Дух же ясно говорить, що в останнi часи вiдступлять деякi вiд вiри, слухаючи духiв спокусникiв i вчення бiсiвськi, 2через лицемiрство лжесловесникiв, спалених у совiстi своїй, 3що забороняють одружуватися i вживати в їжу те, що Бог сотворив, аби вiрнi i тi, що пiзнали iстину, споживали з подякою. 4Бо всяке творiння Боже добре, i нiщо не погане, коли приймається з подякою, 5бо освячується словом Божим i молитвою.
6Hавчаючи цьому братiв, будеш добрим служителем Iсуса Христа, годованим словами вiри i добрим ученням, за яким ти пiшов. 7Негiдних i бабських байок цурайся, а вправляй себе в побожностi, 8бо тiлесна вправа мало корисна, а благочестя корисне на все, маючи обiтницю життя теперiшнього i майбутнього. 9Слово це вiрне i всякого прийняття гiдне. 10Бо ми для того i трудимося i ганьбу терпимо, що уповаємо на Бога Живого, Який є Спасителем усiх людей, а найбiльше вiрних. 11Проповiдуй це i навчай. 12Hехай нiхто не гордує твоєю молодiстю: але будь взiрцем для вiрних у словi, в життi, в любовi, в дусi, у вiрi, в чистотi. 13Доки не прийду, займайся читанням, наставлянням, повчанням. 14Hе занедбуй дарування, що перебуває в тобi i дане тобi за пророцтвом з покладанням рук священства. 15Про це турбуйся, в цьому перебувай, щоб успiх твiй для всiх був очевидний. 16Пильнуй себе самого та навчання; займайся цим постiйно: бо, так роблячи, i себе спасеш i тих, що слухають тебе.
 
5. Старшого не докоряй, але умовляй, як батька; молодших, як братiв; 2старих жiнок, як матерiв; молодих, як сестер, з усякою чистотою. 3Вдовиць шануй, справжнiх вдовиць. 4Коли ж яка вдовиця має дiтей або внучат, то вони спочатку нехай вчаться шанувати свою родину i вiддавати належне батькам, бо це угодне Боговi. 5Справжня вдовиця i одинока надiється на Бога i перебуває день i нiч у благаннях та молитвах; 6а сластолюбна живою померла. 7Iцьому повчай їх, щоб були непорочнi. 8Коли ж хто про своїх i особливо про домашнiх не пiклується, той вiдрiкся вiд вiри i гiрший за невiрного. 9Вдовиця повинна бути обрана не менш як шiстдесятирiчна, яка була жiнкою одного чоловiка; 10вiдома добрими дiлами, якщо вона виховала дiтей, приймала подорожніх, умивала ноги святим, допомагала знедоленим i була старанна до всякого доброго дiла. 11Молодих же вдовиць не приймай, бо коли їх охопить пристрасть, противна Христові, вони хочуть виходити замiж. 12Вони пiдлягають осудовi, бо зреклися попередньої вiри; 13до того ж вони, будучи бездiяльними, привчаються ходити по домах i бувають не тiльки бездiяльними, але й балакучими, цiкавими i говорять, чого не слiд. 14Отже, я хочу, щоб молодi вдови замiж виходили, народжували дiтей, управляли домом i не давали противниковi нiякого приводу до лихомовства; 15бо деякi вже пiшли слiдом за сатаною. 16Коли який вiрний чи вiрна має вдовиць, то повиннi їх утримувати i не обтяжувати церкви, щоб вона могла утримувати справжнiх вдовиць.
17Пресвiтерам, якi начальствують достойно, належить виявляти особливу честь, надто тим, що трудяться в словi i навчаннi. 18Бо Писання говорить: “Hе зав’язуй рота воловi, що молотить”; i “Той‚ хто працює‚ вартий винагороди своєї”. 19Звинувачення на пресвiтера приймай не iнакше як при двох чи трьох свiдках. 20Атих, хто грiшить, викривай перед усiма, щоб i iншi страх мали.
21Перед Богом i Господом Iсусом Христом та обраними ангелами заклинаю тебе зберегти це без упередження, нiчого не роблячи з упередженням. 22Рук нi на кого не покладай поспiшно i не ставай учасником чужих грiхiв. Бережи себе чистим. 23Hадалi пий не одну воду, а вживай небагато вина, заради шлунка твого i частих твоїх недуг. 24Грiхи деяких людей явнi i ведуть до осуду, а деяких вiдкриваються згодом. 25Так само i добрi дiла явнi; а якщо i не такi, утаїтися не можуть.
 
6. Раби, що перебувають пiд ярмом, повиннi вважати господарiв своїх достойними всякої чести, щоб не було хули на iм’я Боже i вчення. 2Тi, якi мають господарiв вiрних, не повиннi поводитися з ними недбало, бо вони браття; але тим бiльше повиннi служити їм, що вони вiрнi i улюбленi i благодiють їм. Hавчай цього i умовляй.
3Аколи хто навчає iнакше i не дотримується розумних слiв Господа нашого Iсуса Христа i вчення про побожнiсть, 4той гордий, нiчого не знає, але заражений пристрастю до змагань i суперечок, вiд яких походять заздрiсть, чвари, лихомовство, лукавi пiдозри. 5Пустi суперечки мiж людьми з ушкодженим розумом, якi позбавленi iстини i думають, нiби побожнiсть служить для прибутку. Вiддаляйся вiд таких.
6Велике надбання – бути побожним i задоволеним. 7Бо ми нiчого не принесли у свiт: явно, що нiчого не можемо i винести з нього. 8Маючи їжу й одяг, будьмо задоволенi тим. 9Ахто бажає збагачуватися‚ впадає у спокусу i в тенета i в багато якi безрозсуднi i шкiдливi похотi, що приводять людей до бiдування i загибелi; 10бо корiнь усього лихого є срiблолюбство, вiддавшись якому, деякi ухилилися вiд вiри i самi себе вiддали багатьом скорботам. 11Ти ж, чоловiче Божий, тiкай вiд цього, досягай успiхiв у правдi, побожностi, вiрi, любовi, терпiннi, лагiдностi. 12Змагайся добрим подвигом вiри, тримайся вiчного життя, до якого ти і покликаний, i сповiдував добре сповiдання перед багатьма свiдками. 13Заповідаю тобі перед Богом, що все животворить, i перед Христом Iсусом, Який засвiдчив перед Понтiєм Пилатом добре сповiдання, 14дотримуватися заповiдi чисто i бездоганно, навiть до явлення Господа нашого Iсуса Христа, 15яке у свiй час вiдкриє блаженний i єдиний сильний Цар царюючих i Господь пануючих, 16єдиний, Який має безсмертя i живе у неприступному свiтлi, Якого нiхто з людей не бачив i бачити не може. Йому честь i держава вiчна! Амiнь.
17Багатих у нинiшньому вiцi наставляй, щоб вони були невисокої думки про себе i надiялись не на багатство непевне, а на Бога Живого, Який дає нам усе щедро для насолоди; 18щоб вони благодiяли, багатiли добрими дiлами, були щедрi i радо ділилися, 19збираючи собi скарб, добру основу для майбутнього, щоб досягти життя вiчного.
20О Тимофiю! Бережи передане тобi, вiдвертаючись вiд негiдного марнослiв’я i суперечок неправдивого знання, 21вiддавшись якому, деякi ухилились вiд вiри. Благодать iз тобою. Амiнь.