І не ставай ворогом з друга, бо погане ім’я одержує у частку сором і ганьбу; так – і грішник двоязичний. 2Не піднось себе у помислах душі твоєї, щоб душа твоя не була розтерзана, як віл: 3листя твоє ти знищиш і плоди твої погубиш, і залишишся, як сухе дерево. 4Душа лукава погубить свого власника і зробить його посміховиськом ворогів.
5Солодкі вуста примножать друзів, і добромовний язик примножить приязнь. 6Тих, хто живе з тобою у мирі, нехай буде багато, а радником твоїм – один з тисячі. 7Якщо хочеш придбати друга, набувай його після випробування і не скоро довіряйся йому. 8Буває друг у потрібний для нього час, і не залишиться з тобою у день скорботи твоєї; 9і буває друг, який перетворюється на ворога і відкриє сварку на ганьбу твою. 10Буває другом учасник у трапезі, і не залишиться з тобою у день скорботи твоєї. 11У маєтку твоєму він буде як ти, і зухвало буде поводитися з домашніми твоїми; 12але якщо ти будеш принижений, він буде проти тебе і сховається від лиця твого. 13Віддаляйся від ворогів твоїх і будь обачний з друзями твоїми. 14Вірний друг – міцний захист: хто знайшов його, знайшов скарб. 15Вірному другові немає ціни, і немає міри доброті його. 16Вірний друг – лікування для життя, і ті, що бояться Господа, знайдуть його. 17Хто боїться Господа, направляє дружбу свою так, що, який він сам, таким стає і друг його.
18Сину мій! від юности твоєї віддайся навчанню, і до сивини твоєї знайдеш мудрість. 19Приступай до неї як той, що оре і сіє, й очікуй добрих плодів її: 20бо недовгий час потрудишся в обробленні її, і скоро будеш їсти плоди її. 21Для невігласів вона дуже сувора, і нерозумний не залишиться з нею: 22вона буде на ньому як важкий камінь випробування, і він не забариться скинути її. 23Премудрість відповідає імені своєму, і небагатьом відкривається. 24Послухай, сину мій, і прийми думку мою, і не відкинь поради моєї. 25Наклади на ноги твої пута її і на шию твою ланцюг її. 26Підстав їй плече твоє, і носи її і не тяготися кайданами її. 27Наблизься до неї всією душею твоєю, і всією силою твоєю дотримуйся шляхів її. 28Досліджуй і шукай, і вона буде пізнана тобою і, зробившись володарем її, не залишай її; 29бо нарешті ти знайдеш у ній заспокоєння, і вона обернеться на радість тобі. 30Пута її будуть тобі міцним захистом, і ланцюги її – славним одягом; 31бо на ній прикраса золота, і пута її – гіацинтові нитки. 32Як у одежу слави, ти облачишся в неї і покладеш її на себе як вінець радости. 33Сину мій! якщо ти побажаєш її, то навчишся, і якщо віддасися їй душею твоєю, то будеш до всього здатний. 34Якщо з любов’ю будеш слухати її, то зрозумієш її, і якщо прихилиш вухо твоє, то будеш мудрий. 35Бувай у зібранні старців, і хто мудрий, приліпися до того; люби слухати всяку священну повість, і притчі розумні нехай не вислизають від тебе. 36Якщо побачиш розумного, ходи до нього з раннього ранку, і нехай нога твоя стирає пороги дверей його. 37Розмірковуй над повеліннями Господа і завжди повчайся у заповідях Його: Він укріпить твоє серце, і бажання премудрости дасться тобі.