Добре ім’я краще за дорогу масть, і день смерти – за день народження. 2Краще ходити у дім плачу за мертвим, ніж ходити у дім бенкету; бо такий кінець усякої людини, і живий прикладе це до свого серця. 3Сумування краще за сміх; тому що при печалі лиця серце стає кращим. 4Серце мудрих – у домі плачу, а серце нерозумних – у домі веселощів. 5Краще слухати викривання від мудрого, ніж слухати пісні дурних; 6тому що сміх нерозумних те саме, що тріскотіння тернового хмизу під казаном. І це – суєта!
7Утискуючи інших, мудрий стає дурним, і подарунки псують серце. 8Кінець справи краще за початок її; терплячий краще зарозумілого. 9Не будь духом твоїм поспішним на гнів, тому що гнів гніздиться у серці нерозумних. 10Не говори: “чому це минулі дні були кращими за нинішні?”, тому що не від мудрости ти запитуєш про це. 11Гарна мудрість зі спадщиною, і особливо для тих, які бачать сонце: 12тому що під сінню її те саме, що під сінню срібла; але перевага знання в тому, що мудрість дає життя тому, хто володіє нею. 13Дивися на дію Божу: бо хто може випрямити те, що Він зробив кривим? 14У дні благополуччя користуйся благом, а у дні нещастя розмірковуй: те й інше створив Бог для того, щоб людина нічого не могла сказати проти Нього.
15Усього надивився я у суєтні дні мої: праведник гине в праведності своїй; нечестивий живе довго у нечесті своєму. 16Не будь занадто суворим, і не виставляй себе занадто мудрим; навіщо тобі губити себе? 17Не віддавайся гріху, і не будь безумним: навіщо тобі помирати не у свій час? 18Добре, якщо ти будеш триматися одного і не віднімати руки від іншого; тому що хто боїться Бога, той уникне всього того. 19Мудрість робить мудрого сильнішим за десятьох володарів, які у місті.
20Немає людини праведної на землі, яка робила б добро і не грішила б; 21тому не на всяке слово, яке говорять, звертай увагу, щоб не почути тобі раба твого, коли він лихословить на тебе; 22бо серце твоє знає багато випадків, коли і сам ти лихословив на інших.
23Усе це випробував я мудрістю; я сказав: “буду я мудрим”; але мудрість далека від мене. 24Далеко те, що було, і глиб`оке – гл`ибоко: хто осягне його? 25Звернувся я серцем моїм до того, щоб пізнати, дослідити і знайти мудрість і розум, і пізнати нечестя глупоти, неуцтва і безумства, 26і знайшов я, що гіркіша за смерть жінка, тому що вона – сіть, і серце її – тенета, руки її – окови; добрий перед Богом спасеться від неї, а грішник буде впійманий нею. 27Ось це знайшов я, сказав Екклезіаст, випробовуючи одне за іншим. 28Чого ще шукала душа моя, і я не знайшов? – Чоловіка одного з тисячі я знайшов, а жінки між усіма ними не знайшов. 29Тільки це я знайшов, що Бог створив людину правою, а люди пустилися у безліч помислів.