Українці  Південної Австралії першими вшанували пам`ять жертв  Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 рр. О 10 год. за місцевим часом в суботу 27 листопада 2010 року, коли в Україні була тільки 1 год. ночі, біля пам`ятного хреста жертвам Великого Голоду, що знаходиться на території Свято-Михайлівської катедри Аделаїди,митрополит  Львівський і Сокальський Димитрій  у співслужінні протопресвітера Петра Косацького - настоятеля Свято-Михайлівської парафії, прот. Святослава Красія - настоятеля православних парафій в м. Брізбен та м. Ньюкастел, прот. Богдана Тимошенка, прот. Ярослава Романчука, священика Михайла Бика та священиків  Української Греко-Католицької Церкви о. Тараса та о. Зенона звершив панахиду.

 

У поминальних заходах взяли участь православні та греко-католики різних українських організацій м. Аделаїди, союзу українок, молоді, пласту та козацтва. Перед початком панахиди до присутніх вернувся один із активістів поминального заходу, який нагадав усім присутнім про ті страшні й трагічні роки. Спів панахиди супроводжував хор Свято-Михайлівської православної катедри під керівництвом п. Людмили Дніпрової. Після заупокійної молитви з  повчальним словом звернувся до учасників жалобних заходів митрополит Димитрій, який наголосив на тому, що власне у Господа ці безвинні жертви отримали  нев`янучий вінець, бо переважно їх ніхто не погребав з молитвою. «Для цього ми кожного  року збираємось, щоб вкотре продемонструвати нашу єдність у ці скорботні хвилини, єдність українства усього світу»,- сказав Владика. Митрополит Димитрій також відзначив, що «непотрібно особливо для вас українців Австралії розповідати про страшні сторінки голоду 1932-1933 рр. бо ви його пережили і після трагічних років ще й Другої світової війни, привезли цю пам`ять до далеко й тоді чужої для кожного із Вас Австралії».

На закінчення п. Петро Деряжний, взявши до рук бандуру, заспівав українську думу про голод. Після панахиди учасники жалобних заходів зробили світлину на спомин про відзначення 77 роковин Великиго Голоду в Україні, влаштованого сталінським комуно-більшовицьким режимом. Парафіяльна Рада та сестринство Свято-Михайлівської парафії підготували поминальний обід, який відбувся у церковній залі.

 

Дивитися фотографії з панахиди