8 листопада 2012 року Божого в етнографічному комплексі «Українське село» релігійна громада Свято-Димитрівського храму відсвяткувала своє найбільше свято – храмове свято в день мученицької смерті святого великомученика Димитрія Солунського Мироточивого. З архіпастирським візитом на свято прибув першоієрарх Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

 

 

 

Зустріли Патріарха настоятель храму протоієрей Богдан Тимошенко разом із головою Парафіяльної ради Володимиром Бондаренком. Дітки з парафіяльної недільної школи, що змогли відпроситися від своїх занять у школі і дитсадках, привітали Святійшого традиційними народними віншуваннями та вручили владиці святковий коровай.

 

У будній робочий день громада зібралася у кількості, яку не здатний вмістити храм, який розрахований на 200 прихожан. На запрошення настоятеля на святкове богослужіння зібралося чисельне духовенство з Києво-Святошинського благочиння та міста Києва, а саме: благочинний Києво-Святошинського району митрофорний протоієрей Василій Чупровський, благочинний Святошинського і Голосіївського району м. Києва настоятель парафії на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» митрофорний прот. Валерій Семанцо, благочинний Броварського району Переяслав-Хмельницької єпархії митрофорний прот. Михаїл Лесюк, митрофорний прот. Миколай Волосянський (смт. Ворзель), митрофорний прот. Андрій Власенко (Київ, с. Пирогів), митрофорний прот Михаїл Ткач (с. Петрівське), прот. Олександр Тимошенко (с. Новосілки),  прот. Сергій Петленко (Київ), прот. Григорій Фоя (Київ), прот. Володимир Михайлишин (с. Капітанівка) та ішне духовенство Києво-Святошинського благочиння. 

 

Перед початком Божественної Літургії Святійший владика освятив новостворений кіот «Христос – Виноградна лоза», кошти на який пожертвувала громада храму. Центром кіоту є велика у духовному і матеріальному сенсі слова українська народна Христова ікона «Христос – Виноградна лоза», яка містить в собі велику глибину православного розуміння ролі Ісуса Христа в нашому спасінні, та пояснює, яким чином нам до цього спасіння прилучитися. Навколо ікони у кленовій різьбі знаходяться 10 ікон Страстей Христових, а увінчує увесь кіот ікона Розпяття (читайте докладніше про кіот «Христос – Виноградна лоза»). Більше 30 родин пожертвували значні суми на створення цього кіоту.

 

Після освячення кіоту розпочалася урочиста патріарша Служба Божа, яку очолив Святійший. У своєму повчальному слові, виголошеному у кінці служби, Патріарх вказав на роль мучеників в утвердженні віри Христової, серед який велику ролю було відведено Св.  Великомученику Димитрію Солунському, який показав нам усім, що світ, який знаходиться у злі, не любить добро і завжди буде за наше добро мститися злом, а коли світ повстає проти християнина – це і є доказом того, що людина йде правильним шляхом, шляхом смиренного Христа і Його святих послідовників.

 

 

Після Служби Божої відбувся традиційний хресний хід навколо храму з молебнем, який закінчився на церковному ганку виголошенням і співом козацького многоліття. Зі словом подяки настоятель храму отець Богдан звернувся до Патріарха і, від усієї громади, подякував йому за патріарший візит, щиру молитву і теплі слова.

 

 

На завершення Патріарх нагородив патріаршими грамотами: іконописця Володимира Олещука, різьбляра Федора Воропая та всіх фундаторів новоосвяченого кіоту.

 

 

Різьбляр Федір Воропай (ліворуч) з іконописцем Володимиром Олещуком.

 

Оглянувши убранство храму - ікони у стилі українського бароко в пишній кленовій різьбі Святійший Патріарх відвідав будівництво вертепу – постійно діючої експозиції сцени Різдва Ісуса Христа, яка складається з 13-ти вирізаних з дерева фігур та розміщена в окремій каплицеподібній споруді біля храму.

 

 

Свято закінчилося загальним святковим обідом в церковній трапезній.

 

Настоятель храму щиросердечно вітає усю громаду з храмовим святом і дякує усім хто допоміг його зорганізувати!

 

Дивіться фотогалерею - Храмове свято 2012.