У неділю, 21 листопада 2010 р., митрополит Львівський і Сокальський Димитрій звершив божественну Літургію у парафії святого Архистратига Божого Михаїла в м. Аделаїда – столиці Південної Австралії. Біля входу до храму з привітанням до Владики звернувся голова парафіяльної управи Володимир Ткачук. Секретар парафіяльної ради Лідія Сукач піднесла Владиці хліб і сіль, в знак молитви і любові до Архіпастиря.

Дітки устелили Владиці дорогу до храму квітковими пелюстками. Високопреосвященного ієрарха з України з хрестом в руках та привітаннями зустріли священики Святослав Красій та Михаїл Бик, який до переїзду в Австралії звершував своє священиче служіння в Перемишлянському благочинні Львівсько-Сокальської єпархії. Митрополит був облачений в Архієрейські ризи на середині храму і розпочалася урочиста святкова відправа з нагоди престольного свята та 60-річчя заснування парафії. За Божественною Літургією Владиці Димитрію співслужив прот. Богдан Тимошенко. Після закінчення Божественної літургії о. Михаїл виголосив вітальне слово, у якому подякував Всокопреосвященному митрополиту за довгоочікуваний Архіпастирський візит, за святительські молитви, та побажав Високопреосвященному Владиці в мирі і любові нести своє Архієрейське служіння, подаючи вірним спасительний приклад для наслідування. Після закінчення святкового богослужіння благословенними патріаршими грамотами були нагороджені парафія, отець настоятель Петро Косацький, хор та регент хору Людмила Дніпрова, інші активні парафіяни. Після проповіді митрополита Димитрія, під спів тропаря Соборові небесних сил, відбувся хресний хід навколо храму, з окропленням вірних святою водою. Весняне спекотне сонце (в Австралії “весняна” пора року і святий Михаїл приїхав до українців Австралії аж ніяк не на білому коні), спів “райських” австралійських пташок, що чаїлися у тропічних пальмах, додавали святу особливої урочистості й піднесення.

Під спів уставного многолітня та духовнго гімну “Боже Великий Єдиний” закінчилося богослужіння в парафії і святкування продовжилися у народному українському домі м. Аделаїди. Банкетна зала була переповнена українцями, які прийшли на парафіяльне Свято-Михайлівське свято, щоб розділити радість свята та привітати гостей з України.

Промови й вітальні адреси перепліталися з виступами молодих танцюристів та співаків. Вів бенкетну частину святкувань Анатолій Онішко. До присутніх у залі звернувся голова парафіяльної ради Володмитр Ткачук, який розповів про історію заснування Свято-Михайлівської парафії в м. Аделаїді. Вітали зі святом парафію та гостей з України голови громадських організацій українців Австралії. Привітали православних і представники двох греко-католицьких громад на чолі зі своїм настоятелями отцями Зеноном та Тарасієм. До присутнії у залі звернувся прот. Богдан Тимошенко. Виступив перед українцями Аделаїди Митрополит львівський Сокальський  Димитрій. Який привітав усіх від імені  Святішого Патріарха Філаретата розповів про релігійну ситуацію в Україні. Всі раділи, що змагання парафіян за те, щоб належати до Київського Патріархату – Помісної Української Церкви, не виявилися марними. Це принесло для багатьох парафіян нове життя і дух віри в те, що, як і Господь промовляв до Своїх учнів: “Я не залишу вас сиротами”, вони також не залишилися покинутими й забутими на далекому від України, своєї Батьківщини, континенті. З приїздом до Австралії поважної церковної делегації, на чолі з митрополитом Димитрієм, вселило в українців Аделаїди великі сподівання на активізацію життя Свято-Михайлівської парафії у єдності з Золотоверхим Києвом та Україною. Власне про це вони мріяли майже ціле XX  ст.

Foto from Adelaide