19 січня Православна Церква відзначає велике свято - Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або, як ще називають це свято в Церкві - Богоявлення, а в народі - Водохреще, Йордань. Святе Писання Нового Завіту пише про цю подію так: «І сталось у ті дні, прийшов Ісус із Назарета Галилейського і хрестився від Іоана в Йордані. І коли виходив з води, зараз же побачив Іоан небеса, що розкривалися, і Духа, Який, мов голуб, сходив на Нього. І голос був з небес: Ти Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління (Мк. 1, 9-11).

Свято-Димитрівська громада в етнографічному комплексі «Українське село» на Київщині радісно відсвяткувала цю величну подію в житті нашого Спасителя, після якої розпочалося Його служіння людям. На урочисту Службу Божу - Божественну Літургію зібрався повний храм вірян, яких стало ще більше на другу частину служби  - Велике освячення води, яке правиться особливим чином в день Богоявлення. Велика громада зібралася на свій Йордан - навколо музейного озера, обіч багряного крижаного йорданського хреста, политого буряковим квасом. Саме такі хрести ставили наші діди й прадіди на водоймах в день Хрещення Господнього і біля них відбувалося особливе Боже дійство - Велика агіасма (грецькою - святиня) - Велике освячення води.

Богослужіння очолив настоятель храму прот. Богдан Тимошенко, який в єдності цілої громади, молив Духа Святого зійти і освятити води водойм і ті води, які принесли з собою віряни. В кінці чину освячення отець Богдан виголосив проповідь, в якій порівняв Хрещення  Спасителя з особистим хрещенням кожного християнина, та вказав на важливість особистого очищення через покаяння і зміну свого життя на краще. Після слів побажання, щоб Свята вода сприяла нашим Воїнам і Захисникам, як і цілій Україні, премогти всіх видимих і невидимих ворогів отець Богдан окропив нею всіх присутніх. На завершення свята багато з присутніх скористалися можливістю повністю зануритися в освячені озеро й дубову купіль.

Свято-Димитрівська громада бажає всім своїм парафіянам і гостям, щоб освячена Свята вода завжди допомагала всім нам у нашій духовній боротьбі та досконалості, а Дух Святий завжди освячував всі наші благі прагнення й здобутки!

Святкування Водохрещі в "Українському селі". Дуже мотивуюче!

Опубліковано Андреєм Мельком 19 січня 2017 р.