25 листопада 2010 р. Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій звершив Божественну Літургію у храмі святого апостола Андрія Первозванного м. Брізбена (Австралія). Довгоочікуваний візит Митрополита згуртував численну громаду, очолену головою управи Григорієм Бондарем, яка з хлібом та сіллю зустрічала Владику біля входу до храму.  Настоятель парафії прот. Святослав Красій виголосив вітальне слово Митрополитові Димитрію. Окрім настоятеля на Божественній Літургії з архіпастирем співслужили прот. Богдан Тимошенко та прот. Ярослав Романук.

Урочисту Службу Божу прикрасили своїм співом видатні вокалісти – подружжя Петро і Ніла Деряжні. Наприкінці богослужіння Владика Димитрій виголосив проповідь. Слово митрополита про єдність українців під омофором Київського Патріархату звучало ствердно і переконливо. Ієрарх передав усім довгоочікуване благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета нагородив активістів громади благословенними Патріаршими грамотами. Завершилося богослужіння величним гімном «Боже Великий Єдиний».

Урочистості продовжилися в українському домі, де високих гостей з України вітали голови Українських організацій. Перед присутніми ще раз мав слово митрополит Димитрій, який запевнив усіх українців в тому, що Київський Патріархат не полишить своєї опіки над українцями Австралії. Незважаючи на віддаленість від Батьківщини, українська православна громада Австралії зростає, та, в окремих місцевостях навіть засновує по кілька храмів. Наприклад, у Брізбені існує Свято-Миколаївська громада, яка винаймає храм для звершення Православних богослужінь.

Візит Високопреосвященного митрополита Димитрія став важливою подією у житті українських православних громад далекої Австралії. Адже організаційно-юрисдикційне упорядкування українських духовних представництв є важливим кроком для зміцнення української присутності та утвердження статусу Помісної Української Православної Церкви у світі. Зміцнення зв’язків з духовним центром – Києвом, стало запорукою єднання церковних громад та осередків в ім’я збереження своєї ідентичності та розширення духовного простору Українського Православ’я.

 

Photos from Brisbane