Преосвященним архипастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Української
Православної Церкви Київського Патріархату
 
Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!
 
Воскрес із мертвих Ісус Христос – і наше майбутнє воскресіння з тілом стало настільки очевидною і безперечною істиною, що апостол Павло дивується, чому дехто говорить, що воскресіння мертвих не може бути (див.: 1 Кор, 15, 12).
І дійсно, якщо Ісус Христос воскрес, то чому не можуть воскреснути з мертвих у майбутньому і всі люди? Він був такою ж істинною людиною, як і всі ми (див.: Флп. 2, 7). Правда, будучи істинною людиною, Він був одночасно Богом, і воскрес із мертвих силою Свого Божества, а не людською силою.
Воскресіння всього людського роду свого часу відбудеться також силою Божественною. Нас не дивує, що Бог з небуття створив Всесвіт і людину – з нічого. Хіба Він не може оживити вже існуючу матерію, тобто наше тіло, що перетворилося на прах. Ми віримо, що світ, який нас оточує, прекрасний світ: в ньому спостерігаються закономірність і доцільність, які захоплюють наш дух. Безглуздо вірити в те, що Всесвіт і закони природи виникли випадково і самі собою.
Всемогутній Бог і Спаситель наш Ісус Христос сказав: “Настане час... коли мертві почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть” (Ін. 5, 25). У нас немає ніяких підстав брати під сумнів правдивість слів Сина Божого Господа нашого Ісуса Христа. Якщо Він Сам міг воскреснути, як про це говорив ще до Своєї смерті, і про що знали навіть Його непримиренні вороги, то тим більше може воскресити інших. Він показав це на досвіді воскресіння мертвих. Після Його смерті, говорить євангеліст, “багато тіл померлих святих воскресли і, вийшовши з гробів після воскресіння Його, ввійшли у святе місто і явилися багатьом” (Мф. 27, 52–53).
Для чого Бог вчинив так? Для того, звичайно, щоб ствердити ту істину, що смерть Ісуса Христа подолала нашу смерть, а Його воскресіння є запорукою нашого воскресіння. Без слів, одним лише своїм явленням, воскреслі померлі свідчили: Той, Хто воскресив Господа Ісуса Христа з мертвих, через Нього воскресить і нас для вічного життя (див.: 2 Кор. 4, І4).
Воскресіння з мертвих Ісуса Христа є новим творенням людини. Гріх і смерть спотворили людську природу, яку Бог споконвіку призначив для вічного блаженного життя. Син Божий оновив нашу природу, привівши її до первісного стану, і навіть зробив її кращою, ніж вона була раніше.
Загальне воскресіння – це майбутня дія Бога, але після Воскресіння Христа Син Божий визволив з пекла душі праведних. Тому вже тепер безсмертні душі праведних і тих, що скінчили своє земне життя у вірі й надії на Божу милість, не сходять до пекла, як раніше, а йдуть до Царства Небесного, де нема ні скорбот, ні страждання, а вічне блаженне життя.
Ми повинні безперестанно дякувати Господу за те, що Своїм Воскресінням з мертвих Він ствердив віру в наше безсмертя за гробом і надію на воскресіння померлих тіл. Якщо нам відомо, що ми будемо жити після смерті і в майбутньому воскреснемо, то у нас повинен бути інший – правильний – погляд на життя і наше призначення.
Якщо людина безсмертна і колись воскресне, то стає зрозумілим сенс земного життя: воно є підготовкою до іншого життя – вічного. Якщо людина безсмертна і колись воскресне, то ми не даремно тут трудимось у добрих подвигах, – діла наші підуть за нами у вічність, і там ми отримаємо нагороду. Якщо людина безсмертна і колись воскресне, то ми не повинні нарікати на скорботи й страждання, що можуть спіткати нас у цьому житті. Бо ми знаємо, що настане час, коли ті, що плачуть, утішаться і, той, хто терпить до кінця, спасеться.
Всі віруючі нині сповнюються радістю Воскресіння Христового. В день Святої Пасхи люди радіють свідомо і несвідомо, бо і сама природа оновлюється.
В нинішній час Україна переживає своєрідну голгофу. Не слід у ці святкові дні нагадувати про наші загальні труднощі і біди. Але нам треба розуміти, що Бог не перестає піклуватися про Своє творіння, піклується Він і про Україну. Він дав ознаку Своєї милості до багатостраждального українського народу – незалежну державу. В Його владі і силі дарувати нам і краще життя. Але для цього треба не тільки чесно працювати, а й звертатися до Нього з молитвою про допомогу. “Просіть, – сказав Господь, – і одержите” (Ін. 16, 24). Незважаючи на всю силу і підступність внутрішніх і зовнішніх ворогів України – видимих і невидимих, – Бог Своїм Провидінням і всемогутністю може зробити неможливе можливим. Треба вірити в це! Голгофа і Воскресіння Христове переконують нас у цьому. Буде в Україні і єдина Помісна Православна Церква. Цього, насамперед, бажає народ. Він уже достатньо настраждався від розділення і релігійної ворожнечі. Хто заважає об`єднанню українського православ`я, той працює проти Бога, а Бог посоромленим не буває. Про це свідчить Воскресіння Христове, яке посоромило ворогів Божих.
У цей святковий день перемоги життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю сердечне вітаю всіх вас, дорогі браття і сестри, з Воскресінням Христовим. Поздоровляю з Пасхою Христовою нашого Президента, уряд, Українське військо і весь побожний український народ. Щиро вітаю зі святом і нашу українську діаспору: в Америці і Канаді, в Європі й Австралії, по всіх країнах, де живуть українці. Нехай Господь наш Ісус Христос, що воскрес із мертвих, пошле всім нам радість і душевний мир, здоров`я і добробут. Будемо ж постійно молитися, щоб Він воскресив наші душі і послав у наші серця любов, яка є основою земного і вічного життя.
Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами! Амінь.
Воістину Христос воскрес!
 
2000 р.