Преосвященним архипастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Української
Православної Церкви Київського Патріархату
 
Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!
 
З почуттям духовного піднесення ми знову зустрічаємо Пасху Христову. Радість у Воскреслому Господеві лунає в ці дні в усіх великодніх відправах і духовним торжеством наповнює наші серця. Нині Своїм Воскресінням Христос переміг смерть і відкрив нам, віруючим, таїну життя вічного.
На землі немає більшого нещастя, як смерть. Ніщо не викликає в нас такого страху, як смерть. Найтяжча хвороба й будь-які страждання не зрівняються зі смертю. Ніхто не хоче вмирати.
У природі все вмирає, щоб знову народитися: сонце заходить, щоб вранці знову зійти; взимку природа немов помирає, щоб навесні знову ожити; насіння, кинуте в землю, проростає, щоб потім дати зелений па­гін і принести плід. Невже людина, вінець Божого творіння та владика природи, вмирає, щоб обернутися на порох земний і ніколи більше не по­вернутися до життя? Чому людське серце так міцно прив`язується до людей і полум’яніє невгасимою любов`ю до них, якщо смерть назавжди об­риває в людині її духовне життя?
Наша християнська віра стверджує, що смерті нема. Христос воскрес, і смерть уже не має постійної влади над людиною. Христос подолав смерть і Своїм Воскресінням утвердив на вічні часи безсмертя людини.
Ось чому в пасхальні дні ми, православні християни, з великою радістю неодноразово повторюємо: “Христос воскрес!” Для нас ці слова не мають рівних у людських мовах. Вони становлять найвеличнішу святиню нашого серця. У них вся суть нашої віри, вся міць нашої надії і вся сила любові до нашого Спасителя.
Апостол Павло свідчить: “Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша” (1 Кор. 15, 14). Якби Христос не воскрес, Він лишався б для людства великим, святим і мудрим Учите­лем, але не був би для нас Всемогутнім Богом і нашим Спасителем.
Але Христос воскрес! І ми знаємо тепер, що Він – не тільки наш Божественний Учитель, але й Всемогутній Бог. Тепер ми віримо, що все, що Він говорив і що обіцяв дати віруючим в Нього – це незмінна Божественна правда. Все євангельське вчення стверджується Воскресінням Христовим. Тому ми так радіємо і так торжествуємо в ці пасхальні дні.
Дорогі браття і сестри! Щиро вітаю вас з великим святом Воскресіння Христового й бажаю вам доброго здоров`я, душевного спокою, радості й допомоги Божої у ваших повсякденних турботах.
Наша Церква страждає, але живе. Вона знову звертається до своїх дітей і просить об`єднатися і створити в Україні єдину Православну Церкву. В скорботі вона піднімається разом зі своїм народом і вірить у своє воскресіння.
Наша Церква благословляє український народ у його праці на благо незалежної України. Вона звертається до всіх верств суспільства і про­сить: допоможіть їй, щоб вона могла допомогти вам. Забудьмо взаємні непорозуміння й образи, станьмо однією стіною проти гріха і насильства. Нехай любов Христова панує в серцях ваших! Амінь.
Воістину Христос воскрес!
 
1993 р.