17–18 лютого в „Українському домі” пройде Всеукраїнська міжнародна Асамблея „Заповідь нову даю вам: любіть один одного”. Окрім пленарних засідань, у кількох академічних інститутах працюватимуть вісім „круглих столів”: „Проблема духовності на зламі другого та третього тисячоліть”, „Церква і сім’я як основа здорового суспільства і проблемні питання християнського виховання дітей та молоді”, „Вплив християнства на розвиток української культури”, „Християнство і екологічні проблеми” та ін. До оргкомітету вже подано 238 текстів доповідей, а загалом зголосилися взяти участь 650 учених.
Про цей форум ми попросили розповісти голову оргкомітету Асамблеї Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА.
 
– Ваша Святосте, хто братиме участь у роботі Асамблеї?
– У роботі Асамблеї візьме участь велика кількість учених, які представлятимуть різні напрямки науки – математику, медицину, генетику, астрономію, молекулярну біологію, педагогіку, кібернетику, екологію... Самі вчені, коли довідалися про склад учасників, визнали, що такої кількості академіків разом ще не збирав жоден форум. Взяти хоч би круглий стіл „Християнство і наука”. Тут виступатимуть академіки Валентин Яблонський, Володимир Королюк, Ярослав Яцків, Володимир Степахно, Іван Дзюба, Микола Жулинський та інші діячі культури... Активну участь братимуть військові – Міністерство оборони, а точніше його інститути, які проводять виховну роботу.
Цікаво те, що переважна більшість керівників українських конфесій, – це і Патріарх Димитрій (у нашій розмові він сказав, що підтримує цю ідею), і Любомир Гузар (УГКЦ), протестантські конфесії. Президент Леонід Кучма при нашій зустрічі пообіцяв надіслати привітання цій Асамблеї. Ми запросили представників державних органів влади і народних депутатів.
– Хто приїде з-за кордону?
– Ми запросили історика, професора Аркадія Жуковського, члена митрополичої ради Української Православної Церкви в США професора Анатолія Лисого, вчених та церковних діячів українського походження з Лондона, а також з Рима, з греко-католицької академії ім. священномученика Климента. Буде представлена і Болгарська Православна Церква.
– У зв’язку з тим, що в один день з Асамблеєю Держкомітет у справах релігій вирішив проводити засідання Ради Церков, а до того ще того ж дня заступник голови Національної ради безпеки Олександр Разумков скликає засідання постійно діючого „круглого столу” з релігійних питань – ким буде представлена на Асамблеї влада?
– Це їх справа. Відокремлюючи себе від Асамблеї, вони відокремлюють себе і від зусиль Церкви щодо відродження духовності і консолідації суспільства. І тут ми можемо піддати під сумнів відвертість влади щодо самого святкування 2000-ліття Різдва Христового. Запланований Державним комітетом з відзначення цієї дати на грудень минулого року форум „Плід правди сіється творцями миру” проведений не був, а коли ми проводимо Асамблею, то складається враження, що нам хочуть стати на перешкоді. Виникає питання: то чи хочуть там, щоб святкування як таке відбулося?
– Судячи з назв „круглих столів”, Асамблея порушуватиме не тільки богословські питання...
– Справді, ми говоритимемо не тільки про проблеми перекладу богослужбової літератури українською мовою, а й про такі речі, як клонування, генна інженерія – питання, що стають перед людством у зв’язку з розвитком науки. Якщо звернутися, наприклад, до програми „круглого столу” „Християнство і наука”, то тут будуть прочитані доповіді „Філософія білетики”, „Біоетика: нові виміри”, „Релігія та милосердя й лікарський обов`язок”, „Мораль і проблеми сучасної медичної генетики”, „Клонування людини в аспекті християнської моралі” (цю тему порушить академік Валентин Яблонський).
Якщо говорити про науку, то небезпека полягає ось у чому: якщо наука і технологія будуть іти такими семимильними кроками вперед і не будуть взяті під контроль людиною духовною – не церквою, а самими вченими, – то вони нароблять шкоди людству набагато більше, ніж атеїзм. Якщо вчені стоять на високому рівні усвідомлення своєї відповідальності, вони самі контролюватимуть, що потрібно людству, а чого не потрібно навіть відкривати.
– Чи буде щось видано за підсумками Асамблеї?
– Окрім загальних документів, які ухвалить Асамблея, зачитані протягом цих двох днів доповіді будуть видані окремою книгою, а може, й не однією.
 
Ірина ЛУКОМСЬКА,
 газета „Вечірній Київ”, 14 лютого 1998 року