Соборування - одне із семи Таїнств Православної Церкви, встановлене ще в часи Апостолів для хворих людей.

При помазанні тіла освяченим єлеєм на хвору людину сходить благодать Божа, що лікує його тілесні і духовні немочі.

Апостоли, послані Господом проповідувати, “багатьох хворих мазали олією і хворі зцілялись” (Мк.6, 12). Апостол Яків в своєму посланні пише: “Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім'я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому” (Як. 5, 14-15).

Головним в Таїнстві є семикратне помазання хворого освяченим єлеєм і читання молитов зцілення. Перед кожним помазанням читається уривок із Євангелія про зцілення Господом і апостолами різноманітних хвороб, про необхідність віри, молитви і доброчесного життя для здоров'я. Справжнє зцілення людини, за вченням Церкви, складається не тільки з відновлення його фізичного здоров'я, інакше сприймаються хвороби, страждання і смерть. Таїнство Єлеєосвячення пропонується віруючим як можливість припинення процесу духовного і фізичного вмирання і можливість ввійти в Царство Боже. Причиною занепаду і віддалення від цього Царства є гріхи людини, в тому числі і неусвідомлені.

В цьому Таїнстві відбувається відпущення забутих, несповіданих гріхів (але не свідомо прихованих!). Тому вдаються до Таїнства Єлеосвящення не тільки хворі, але і фізично здорові люди, особливо під час Великого Посту.

І дійсно, після Соборування багато з тих, що хворіють зціляються, полегшується перебіг хвороби. Прикладів зцілень - безліч. Але, на жаль (або на щастя?), чудеса рідко переконують. Жива віра приходить не від чудес, а від сприйняття серцем, коли його торкнеться Благодать Божа, символ якої є єлей (освячене масло).

 

Як підготуватися до Таїнства Соборування? Особливої підготовки до цього таїнства немає, але дуже важливим є особисте бажання і прагнення людини доторкнутися до благодаті Божої. Особливо важлива віри людини, яка приступає до Соборування, віра у те, що Господь Бог може її зцілити від духовних або ж тілесних хвороб. Без віри людини, бодай самої найменшої, годі чекати зцілення від Бога (про це свідчать безліч прикладів новозавітніх зцілень хворих Господом Ісусом Христом, Який, перед тим як зцілити, питав про їхню віру у це).

Поширена практика поєднувати Таїнство Соборування зі Сповіддю і Причастям, але дана практика народжена фактом прийняття Таїнства Соборування людьми, які шукають зцілення але не живуть церковним життям, а отже, живуть без Сповіді і Причастя. Щоб причастити нецерковну людину до цих двох важливих Таїнств, без яких немає спасіння, Церква пропонує поєднувати Таїнство Соборування зі Сповіддю і Причастям у той самий день, напередодні або ж наступного дня. Але для людей, що живуть повноцінним церковним життям і регулярно сповідаються і причащаються необхідності у поєднанні цих трьох таїнств немає. Таїнство Соборування є окремим повноцінним Таїнством, яке не перебуває у залежності з будь-яким іншим Таїнством.

Діти до 7 років, що ще не сповідаються на Соборування не приходять,  адже головна причина хвороб – це гріх, якого немає у несвідомої дитини.

 

Як часто можна Соборуватися? Зловживати частою участю у Таїнстві Соборування не слід. Церква практикує одне, максимум – два Соборування на рік і то, у залежності від стану людини, її необхідності у цьому Таїнстві. А необхідність визначається у наступному – хвороба, яку людина не може сама подолати. Такі хвороби, зазвичай, породжені людським гріхом, якого хвора людина не може осягнути, усвідомити і, в результаті, покаятися у ньому. Саме у цьому - у допомозі усвідомити і простити раніше неусвідомлені гріхи, багато із тих отців і вбачають силу і роль Таїнства Соборування.

Є багато християн, що ще жодного разу не приступали до цього Таїнства і це є нормально, бо, якщо людина не має серйозних проблем із здоров’ям і не відчуває потреби у Соборуванні, то їй воно ще не потрібне.

 

Коли прийти? На загальне Соборування у храмі слід прийти заздалегідь (за 15 хвилин), щоб реєстратор записав ім’я того хто буде соборуватися (імена причасників Таїнства Соборування читаються священиками багато разів протягом усього Таїнства).

 

Як вдягатися? Вдягнутися слід так, щоб був вільний доступ до верхньої частини грудей (під шиєю) для помазання оливою (не вдягати високі світери або ж гольфи). Семикратне помазання здійснюватиметься справжньою олією у поєднаною з вином, тому вдягніться так, щоб одяг не торкався верхньої частини грудей та лодонь. Також, слід взяти із собою хустинку, щоб витирати надлишок оливи.

 

Багато причасників Таїнства Соборування отримує зцілення від хвороб після першого ж прийняття Таїнства. Але коли зцілення не настало відразу не слід розчаровуватися і зневірюватися, адже Провидіння Боже відносно кожного із нас є нам невідоме і Господь знає краще від нас коли нас зцілити, а коли і підсилити хворобу, бо у хворобі ми змінюємося і стаємо ближчими до Бога і до власного спасіння. Однозначно, що кожний причасник Таїнства Соборування, який прийме це таїнство хоча б із маленьким зернятком віри у нього, отримає особливу благодать Божу – дар зцілення і освячення і воно, незалежно від видимих результатів, буде християнину на велику духовну користь.