РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву
та всім вірним Переяславської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!

Ось знову, сповнившись великої радості, ми зустрічаємо величне свято Різдва Господа, Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа.

«Нині Христос у Вифлеємі народжується від Діви, нині Безначальний починається, і Слово втілюється…» Такими словами Свята Мати-Церква оспівує величну таїну втілення Божого.

Бог Слово, Який не має початку, але Сам є початком усього, побачивши загиблу людину, яку створив Своїми руками, як і все інше на небі й на землі, прихилив небеса і зійшов, втілившись від Діви Марії у Вифлеємі юдейському.

Ми своїм обмеженим і слабким розумом не здатні вповні зрозуміти, як саме незбагненний і неосяжний Бог з’єднується з людською природою в особі Боголюдини Ісуса Христа, але ми достеменно знаємо, що це сталося через велику любов Божу до Свого творіння.

Людина, обравши шлях гріха, прокляття і смерті в едемському раю, не могла своїми зусиллями знищити прірву між собою і Богом, а отже – не могла спастися. Але Господь відразу дав цій упалій людині обітницю, що Насіння Жони зітре голову змія (див. Бут. 3: 15). І праведний Йосиф, за словом ангела Господнього, дає Богонемовляті ім’я Ісус, що означає «Бог спасає».

Слово Боже неймовірно принизило Себе, прийнявши смертне тіло людини. Найдосконаліший Бог з’єднався з гіршим, щоб це гірше зробити досконалим. Проте лише народженням не обмежується Боже приниження. Царя і володаря всесвіту покладають у ясла тварин, дитиною Він переховується в Єгипті, юнаком Він допомагає названому батькові теслювати. Провадячи Своє суспільне служіння, Він багато терпить від людської несправедливості і ненависті, яка, зрештою, приводить Його до хреста на Голгофі. І все це через нас і для нас.

Людству знову відкривається шлях до раю. Саме тому преподобний Роман Солодкоспівець в ікосі свята Різдва Христового підкреслює, що «Вифлеєм відкрив Едем».

«Бог став тим, чим є ми, щоб ми стали тим, чим є Він Сам», – повчає священномученик Іриней, єпископ Ліонський. «Бог став людиною, щоб людина стала богом», – говорить святитель Афанасій Олександрійський. «Сьогодні Божество вдягнулося в людину, щоб людина прикрасилася Божеством», – повторює ту ж думку преподобний Ісаак Сирін. «Людиною став Бог, щоб Адама зробити богом», – співає Церква на вечірні в одній із субот Великого посту.

Святкуючи з року в рік подію Різдва Христового, ми повинні пам’ятати про таке глибинне значення цього свята. Дуже прикро, якщо за шумом новорічних святкувань, за блиском ялинкових вогників, величиною знижок у торгівельних мережах чи кількістю подарунків ми не відчуємо у своїй душі неймовірної тиші святої ночі пришестя у світ Божого Дитяти.

Подібно до пастухів та волхвів, що прибігли до Вифлеємської печери, принесімо й ми Богові наші дари: хто – виправлення у гріхах, хто – щедрість у милостині, хто – ревність у молитві, а разом усі – подяку за Його милосердя до нас.

Нехай новий рік благості Божої дарує нам надію на переможне завершення війни на Сході України, повернення анексованого Криму, а відтак – настання миру на нашій багатостраждальній Батьківщині.

Тож вітаю зі святом Різдва Христового всечесних пастирів, богобоязливе чернецтво та всю благочестиву паству Переяславської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Нехай новонароджений Ісус дарує нам мир, любов, терпіння, радість та здоров’я на многії і благії літа.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

ЕПІФАНІЙ,
митрополит Переяславський і Білоцерківський,
Патріарший намісник

Різдво Христове,
2017 / 2018 рік

Джерело