22 жовтня 2017 року Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначає 22-гу річницю інтронізації свого Предстоятеля – Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

З нагоди свята на богослужіння до Володимирського кафедрального соборі столиці прибули архієреї УПЦ Київського Патріархату. 21 жовтня відбулося Всенічне бдіння, яке очолив Його Святість у співслужінні єпископату.

ПІсля чисельних привітань, Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх з подячним словом.

“Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, Всечесні отці, дорогі браття і сестри! Насамперед я хочу подякувати Вам, владика, за тепле вітальне слово і підкреслити, що за ці 22 роки мого патріаршества, а точніше за 26 років незалежності  Української Держави, ми фактично побудували Церкву нездоланну. Почали ми з малого, а сьогодні Київський Патріархат є без перевершення найбільшою в Україні Церквою. Чому це сталося? Сталося це насамперед тому, що така воля Божа, бо без волі Божої цього б не сталося. Оскільки є на те воля Божа, щоб існувала Українська Держава, а в ній Українська Церква, то ми і маємо сьогодні таким великим Київський Патріархат.

Однак воля Божа не тільки в цьому. Воля Божа полягає в тому, що Він хоче щоб усі ми спаслися. Але ж не всі, не тільки ті, які просто слухають Слово Боже, а навіть і ті, які вірять – християни, спасаються.  Так і ми, маючи волю Божу на існування Української Держави і на існування в цій Державі незалежної Церкви, повинні розуміти, що і без наших трудів цього б не сталося. Тому святкуючи день інтронізації ми приносимо подяку Богові за те, що Він допомагав нам в нашій праці. І архієреям, і священикам, і мирянам. Тому що і миряни мирян спокушали кажучи: "Не ходіть до цієї церкви, бо це неканонічна церква, це розкольники". Тому спокуса у вас теж була, але ви подолали цю спокусу і знаєте, що це є правдива Церква Христова. Наше завдання – архієреїв та священиків, не тільки створювати незалежну Церкву в Україні, а вести паству до Вічного життя.

Саме це є наше головне завдання. Якщо ми не приведемо або не ведемо до Вічного життя, якщо ми не служимо спасінню людей, то не виконуємо своїх обов'язків. Тому наше завдання, хоч і друге, але головне, вести людей до спасіння. Усі ми помремо і ми це добре знаємо, але не завжди ми турбуємося про те, куди ми підемо після смерті, якою буде наша участь потім. Ми знаємо, що Вічне життя існує, що Бог створив людину безсмертною, вічною, але знаємо і те, що є блаженне Вічне життя, а є і вічні страждання. Нам про це ніколи не треба забувати, бо земне усе проходить, а вічне – ніколи. Господь не просто сказав: "Спасайтеся", а Він допомагає кожній людині, щоб вона таки спаслася. І коли ми не хочемо, чи не можемо, то Господь створює такі умови, що ми змушені звернутися до Нього. Тому треба на страждання і випробування дивитися духовними очима, тобто бачити в цьому руку Божу, яка хоче нас спасти для Вічного життя” – сказав Його Святість. 

“Хіба ви не бачите, як наші воїни помираючи за нашу Державу, за наш народ, за нашу землю, виявляють жертовну любов? Ми постійно повторюємо в ці дні слова Господа Ісуса Христа: "Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх". Бачимо ми це у житті? Бачимо. І Ми, як церковні люди, усією душею підтримуємо Українську Державу. Бо ми любимо свою землю і якщо не буде незалежної Держави, то не буде і незалежної Церкви. Тому ми разом повинні молитися, щоб Господь благословляв розвиток нашої Держави. Недоліків і гріхів у нас багато, і у державних діячів і у багатьох інших. Але їх треба подолати і очистити себе від усякої скверни і жити на землі правдиво й чесно” – додав Владика.

“Ми повинні покладатися не на свої діла, бо в нас більше гріховних діл, а покладатися на милість Божу. Бог одного чекає від нас, щоб кожний визнав свої гріхи і сказав: "Господи помилуй". Хіба це так важко? Не важко, а Господь все може очистити, як ми знаємо очистив розбійника. Хіба це не милість Божа, хіба це не безодня любові? Тому покладаючись на цю безмежну любов Божу ми віримо, що Господь надалі допоможе нам і розбудовувати Церкву до такого стану, коли вона буде в Україні єдиною й нерозділеною, і коли ми досягнемо Вічного блаженного життя” – підсумував Патріарх.

Джерело

Громада Св. Вмч. Димитрія Солунського долучається до вітання Святійшого Патріарха Філарета і бажає йому довгих літ служіння на цій нелегкій ниві архіпастирського життя.